Pregatirile de Paste sunt in toi, am comandat astazi pachetele pentru familii iar de maine le distribuim.
Azi am luat pulsul mahalalei, m-am tinut scai de Teodora de zici ca nu mai gandesc normal cand ma apropii de ea…maica-sa se pregateste sa mearga la o cumatra intr-un sat din apropiere pentru ca aici unde sta nu mai e de trait, tot certuri si scandal.
Ma rog… i-am facut bocceluta cu ce are nevoie si am mers la vale sa asteptam masina.
Am stat la soare pe ulita prafuita, pe lazi, pe pamant, care pe unde a apucat. Au strigat la niste vecini sa le incalzeasca apa si sa le dea o cana de Doamne ajuta si mi-au facut o cafea 3 in 1.
Ne-am intins la povesti: unul manca seminte, unul fuma, o vecina a iesit cu cozonac abia scos din cuptor sa-l testam, o adolescenta din vecini se lauda ca are 5000 prieteni pe facebook si peste 30 de “ador” la un selfie.
La un moment dat vine o vecina, care nu stie nici ea carte, si intra in discutii cu mamica Teodorei care primise niste plicuri de la protectia copilului.
( acum o luna, 4 copii au fost luati de langa mama si trimisi in plasament)
– Fa, asculta la mine, ca si mie mi-au luat sase copii, stiu ce zic. Plicurile astea mari nu sunt importante, mi-a zis mie Titi, tre sa vina un plic mic, cam de-o palma asa, ala e important.
Pentru cateva momente am realizat ca devenisem invizibila acolo, cred ca e cea mai importanta realizare a mea de cand sunt aici. Sa ma amestec asa de bine in multime incat sa fiu perceputa ca fiind “de-a lor”.
Pe inserat am fost la Puricioaica, femeie strasnica, care isi invata nurorile cum sa incalzeasca cuptorul de lut si cum sa faca cozonaci si pasca.
Am asistat la procedura in timp ce mancam o “salata” improvizata, masa mea de seara.
Pentru cine se pregateste sa faca cozonacii, procedura de incalzire a cuptorului e in felul urmator:
– se baga jn brat bun de coceni in cuptor pana se fac scrum. Se scoate cenusa.
– Se baga aschii si lemne mai mari in cuptor pana se face jar ca la focul de tabara. Se scoate jarul cu farasul. (Cine manca jar in basmele lui Ispirescu?)
– Se matura bine cuptorul si se arunca faina de malai peste tot. Se asteapta cateva secunde. Daca malaiul se arde, inseamna ca temperatura e prea ridicata si se vor arde cozonacii.
– Se mai face testul cu malaiul o data. Se testeaza si cu mana intinsa, daca rezista mai mult de 5 secunde, temperatura e buna.
– Se urla “hai cu cozonacii” si care mai de care isi aduce tavile. 3 familii asteapta inca o ora sa se coaca bunatatile de Paste.
Se merge spre casa in ritm de manele si cu miros de fum in par.